Ostatnie komentarze

Ogród Isola Bella: Ogród jest piękny, byłem tam i widziałem. Autor doskonale ujął każdy szczegół. Jestem pełen podziwu.

Aloes: Artykuł bardzo ciekawy, dowiedziałam się wiele ciekawych informacji na temat Aloesu:)

:

Warto przeczytać
Czy warto inwestować w sztuczny trawnik?
Zostań redaktorem!
Jak zrobić kompost
dodał: Marcin Musur data: 07.01.2013

Jak zrobić kompost?

Podczas pielęgnacji ogrodu pozostaje nam dużo odpadków, takich jak chwasty, skoszona trawa, liście. Pozornie nieprzydatne i kosztowne w usunięciu resztki roślinne, mogą posłużyć do przygotowania kompostu, który użyźni nasz ogród.
Stworzenie kompostu nie jest trudne, choć wymaga nieco pracy. Można to zrobić: 
  • praktycznie beznakładowo, formując pryzmę kompostową 
  • nakładem pracy i kosztów - budując kompostownik
  • nakładem kosztów – kupując kompostownik
Pryzmę kompostową budujemy z zebranych odpadków. Oznacza to, że najpierw musimy zebrać odpowiednią ilość materiału i dopiero uformować z niego pryzmę. Jaki to materiał? Trawa, liście, chwasty, organiczne odpady domowe, popiół drzewny. Nie nadają się liście dębu, olchy i orzecha, ze względu na zawartość szkodliwych dla innych roślin substancji. Nie należy kompostować resztek roślin porażonych chorobami. Pod pryzmę wybieramy miejsce zacienione i osłonięte. Wykopujemy dół o rozmiarach przygotowywanej pryzmy i głębokości 15-25 cm. Wypełniamy go torfem lub starym kompostem. Warstwa ta ma zatrzymywać wypłukiwane w trakcie kompostowania składniki mineralne. Szerokość pryzmy wynosi zwykle od 1 do 2 m, a wysokość od 0,8 do 1,5 m, długość może być dowolna. Na podkładzie układamy zgromadzone materiały do kompostowania. Jeżeli są zbyt suche, polewamy każą kolejną warstwę wodą.

Bardzo pomocne, w celu osiągnięcia szybkiego i dobrego efektu jest dodanie materiału biologicznie aktywnego, czyli obornika, kompostu, gnojówki, lub specjalnych preparatów biologicznie czynnych przyspieszających proces kompostowania. Po uformowaniu pryzmy okrywamy ją 10-15 cm warstwą torfu lub ziemi kompostowej. Ma to na celu ochronę przed wysychaniem. Na tym nasza praca przy kompoście się nie kończy. 

Należy kontrolować wilgotność i nie dopuścić do przesuszenia. Cięższą pracą jest przerabianie pryzmy, czyli przemieszanie. Bez dostępu powietrza,kompostowanie nie przebiega prawidłowo. Z wierzchu i z boków kompost rozkłada się szybciej, a w środku i na spodzie masa pozostaje nie rozłożona. Właściwe przemieszanie sprzyja równomiernemu rozkładowi, dzięki czemu uzyskujemy jednolity kompost. Trzeba to zrobić w sezonie 3 razy, co 6-8 tygodni.

Jaką przewagą nad pryzmą ma kompostownik ? 

Mówiąc obrazowo pryzma jest dziełem skończonym, a kompostownik otwartym. Do kompostownika na bieżąco dorzucamy odpadki, a przed wysychaniem chronią ściany i nie trzeba nic formować. Niestety, mieszanie masy, jest wskazane, chociaż jeżeli materiały były drobno pocięte i zostały zastosowane preparaty biodynamiczne, to przerabianie może okazać się nie konieczne.
Przy budowie kompostownika musimy pamiętać że:
  • warstwy muszą być dobrze przewietrzane, czyli ściany powinny być ażurowe
  • trzeba umożliwić odpływ nadmiaru wody
  • musi być zapewniona dostępność do materiału w czasie przerabiania, czyli możliwość otwierana lub rozbierania fragmentów konstrukcji
Wszystkie te warunki spełniają zwykle kompostowniki które możemy kupić w sklepach ogrodniczych. Znajdziemy tam tradycyjne kompostowniki drewniane, jak i nowoczesne z tworzyw sztucznych.

Kompost powstaje w wyniku działania naturalnych procesów rozkładu substancji organicznej. Główną rolę odgrywają tu grzyby i bakterie. Dostęp tlenu jest konieczny, gdyż pożyteczne mikroorganizmy nie mogą bez niego żyć. Proces rozkładu beztlenowego, czyli gnicia, jest niewskazany.

Ile trwa kompostowanie?

W normalnych warunkach, w pryzmie kompostowej, materiał gotowy do użycia mamy po ok. 18 miesiącach. W kompostowniku, stosując biopreparaty, możemy ten czas skrócić nawet o połowę. Dojrzały kompost przesiewamy przez rafę o średnicy oczek 2-3 cm.

Dobrze przygotowany kompost, jest prawie bezwonną, ciemną, sypką masą, o dużej zawartości próchnicy. Poprawia strukturę gleby, czyni ją gruzełkowatą i przewiewną oraz stanowi zbiór wszystkich łatwo przyswajalnych składników nawozowych. 

Jak stosować kompost? 

Najprościej - rozkładamy go na powierzchni i lekko mieszamy z glebą. Dawka wynosi 5-8 kg na 1 m2. Można też przekopać kompost głębiej,(do 30 cm) żeby poprawić strukturę zdegradowanej ziemi.

Kiedy stosujemy kompost? 

Można wiosną, można jesienią. Najważniejsze jest to, że nie musimy bać się przedawkowania, każda ilość działa korzystnie i nie powoduje zaburzeń rozwojowych w roślinach. 
Reasumując, pozbywamy się resztek, zyskujemy pełnowartościowy nawóz, czyli zyskujemy ekonomicznie i ekologicznie.

Artykuł przygotowany przez: Marcin Musur
oceń artykuł 0 / 0

Komentuj, oceniaj i zbieraj punkty.

Napisz komentarz
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze. Zaloguj się