Ostatnie komentarze

Ogród Isola Bella: Ogród jest piękny, byłem tam i widziałem. Autor doskonale ujął każdy szczegół. Jestem pełen podziwu.

Aloes: Artykuł bardzo ciekawy, dowiedziałam się wiele ciekawych informacji na temat Aloesu:)

:

Warto przeczytać
Wrzosy przed domem Wrzosy
Zostań redaktorem!
Cięcie drzew i krzewów owocowych
dodał: Marcin Musur data: 28.01.2013

Kiedy wykonujemy cięcia drzew i krzewów owocowych?

W naszych warunkach klimatycznych cięcie drzew i krzewów owocowych wykonujemy pod koniec zimy i wiosną - od lutego do końca kwietnia. Jest to tak zwane cięcie zimowe.
Nie należy ciąć drzew owocowych na początku zimy, ponieważ wrażliwe na mróz gatunki i odmiany łatwiej wówczas przemarzają.

Najwcześniej można ciąć jabłonie i grusze, następnie śliwy, wiśnie, morele i brzoskwinie. Drzewa owocowe wymagają cięcia z kilku powodów. Młode drzewa tniemy w celu nadania koronie odpowiedniej formy. Starsze drzewa wymagają cięcia regulującego gęstość i wielkość korony.

Cięcie owocujących drzew jest konieczne dla zapewnienia regularnego owocowania i dobrej jakości owoców. Młode drzewa nie powinny być mocno cięte, gdyż pobudza je to do zbyt silnego wzrostu, przez co opóźnia tworzenie pąków kwiatowych. Drzewka owocowe przycina się silnie w pierwszym roku po posadzeniu, w celu przywrócenia właściwej proporcji między skróconym systemem korzeniowym a częścią nadziemną, przez co łatwiej się przyjmują. Już od drugiego roku ograniczamy się do drobnych poprawek kształtu korony. Po uformowaniu należy pilnować aby nie zagęściła się nadmiernie.

Jabłonie i grusze wymagają silniejszego cięcia po 6 – 8 latach od posadzenia, śliwy, wiśnie, czereśnie i brzoskwinie po 5 – 6 latach po posadzeniu.

Jakie narzędzia są najlepsze do cięcia?

Do cięcia używamy sekatorów zwykłych i oburęcznych. Sekatorem zwykłym można odciąć pędy i drobne gałązki o średnicy do ok. 2 cm. Dzięki sekatorom oburęcznym, bez większego wysiłku tniemy również grubsze pędy. Grube gałęzie i konary, trzeba wycinać piłką ogrodniczą. Najwygodniejsza do tego celu jest piłka typu „lisi ogon”. Wycinając konar nie można ciąć zbyt blisko pnia, gdyż powstaje wtedy duża rana, która trudno się goi i jest bramą dla patogenów. Zbyt dalekie cięcie od pnia pozostawia fragment martwej gałęzi, która staje się siedliskiem grzybów i bakterii chorobotwórczych. Najlepiej ciąć nieco skośnie w miejscu, gdzie kończy się przynasadowe zgrubienie gałęzi, zwane obrączką. Ciężki, długi konar lepiej jest uciąć na dwa razy. Najpierw uciąć gałąź np. 0,5 m od pnia, a następnie precyzyjnie odpiłować pozostałą część. Wszystkie większe rany trzeba zasmarować zaraz po cięciu specjalnym preparatem (np. Funaben).

Prześwietlanie koron.

W miarę rozrastania się korona zagęszcza się i wymaga prześwietlenia, czyli przerzedzenia w celu doprowadzenia światła do jej części środkowej.Usuwamy drobne gałęzie rosnące do środka korony krzyżujące się i rosnące jedna na drugiej. Rocznie wycinamy najwyżej 10-20% gałęzi. Gdy prowadzimy cięcia regularnie, korona zostaje uformowana według naszego planu.

Co jednak, gdy mamy do czynienia ze starą jabłonią lub gruszą, która nie była cięta? Koronę taką należy obniżyć przez ścięcie wierzchołka. Zabieg ten drzewa dobrze znoszą. Wierzchołek ścinamy tuż nad gałęzią boczną na wysokości ok. 3 m od ziemi. Po tym cięciu promienie słoneczne docierają do środkowych i dolnych gałęzi, dzięki czemu zaczynają one owocować. Niskie korony łatwiej jest opryskiwać i zbierać owoce. Następnie konieczne jest intensywne prześwietlenie korony. Wystarczy zostawić 6-8 konarów. Po odmłodzeniu na konarach ponawiają się tak zwane wilki, osiągające często ponad 1m długości. Należy je systematycznie wycinać, aby nie zagęściły ponownie korony. Wilki można wycinać na wiosnę lub latem, od czerwca do końca sierpnia.

Sad - narzędzia ogrodowe
Artykuł przygotowany przez: Marcin Musur
oceń artykuł 0 / 0

Komentuj, oceniaj i zbieraj punkty.

Napisz komentarz
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze. Zaloguj się