Ostatnie komentarze

Ogród Isola Bella: Ogród jest piękny, byłem tam i widziałem. Autor doskonale ujął każdy szczegół. Jestem pełen podziwu.

Aloes: Artykuł bardzo ciekawy, dowiedziałam się wiele ciekawych informacji na temat Aloesu:)

:

Warto przeczytać
Oczko wodne Jak przygotować oczko wodne do zimy
Zostań redaktorem!
Podbiał pospolity
dodał: oogrodzie.pl data: 11.03.2013

Podbiał pospolity (łac. Tusillago farfara) – posiada wiele nazw, między innymi: ośla stopa, boże liczko, białkuch, końskie kopyto, kniat, kaczyniec, grzybień. Pojawia się na terenach gliniastych, kamienistych, urwistych brzegach słodkich wód, hałdach węglowych, pogorzeliskach. Najczęściej uznawany jest za chwast, jednak posiada skuteczne właściwości lecznicze, szczególnie na układ oddechowy. Roślina stosowana była już w Starożytności przez Hipokratesa, Galena i Pliniusza. 

Właściwości i Zastosowanie

Kwiaty podbiału zbiera się w marcu i kwietniu a następnie suszy w cieniu, aby zachowały swój naturalny kolor, natomiast liście zbiera się w maju i czerwcu, susząc później na słońcu. Zarówno kwiaty, jak i liście, zawierają substancje śluzowe, garbniki, gorycze, flawonoidy i karotenoidy, olejek eteryczny, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Dzięki zawartości śluzu, podbiał ma właściwości ułatwiające odkrztuszanie, działa łagodząco w przypadku uporczywego suchego kaszlu, chrypce, astmie, zapaleniu oskrzeli i podrażnieniu gardła u osób palących. Może być również stosowany wraz z siemieniem lnianym, jako środek osłaniający śluzówkę żołądka przy chorobie wrzodowej. Podbiał posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, ściągające, wykorzystywane w leczeniu ran, oparzeń, stanów zapalnych skóry, stłuczeń, otarć, a także ukąszeń owadów. Odwar z kwiatów skutecznie łagodzi schorzenia kobiece, stany zapalne pochwy, nadżerki, upławy. Systematyczne przemywanie twarzy odwarem zmniejsza przebarwienia skóry.

Podbiał pospolity
Podbiał pospolity
Artykuł przygotowany przez: oogrodzie.pl
oceń artykuł 0 / 0

Komentuj, oceniaj i zbieraj punkty.

Napisz komentarz
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze. Zaloguj się